Waarom kiezen voor een BI tool, als er ook standaardrapportages vanuit het ERP systeem worden aangeboden?

Tijdens het verkenningsproces naar een BI tool is dit een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Er zijn tal van redenen, maar hieronder een paar belangrijke:

• Veel rapportages die vanuit een ERP systeem worden aangeboden zijn fixed. Je hebt niet veel vrijheid om verder te analyseren. Met een selfservice BI tool is het juist wél mogelijk om verder te analyseren bij vragen die naar boven komen.

• Steeds meer organisaties willen datagedreven werken. Hiervoor is veel meer data en inzicht nodig dan vaak wordt aangeboden via een standaardrapportage.

• Veel organisaties werken met verschillende systemen, bijvoorbeeld voor de loonadministratie, een financieel pakket en een CRM pakket. Een BI tool kan als centraal startpunt dienen voor rapportages op al deze verschillende systemen, en het combineren hiervan in één dashboard of in één rapport.

• Met een BI tool kies je zelf wat er in een dashboard getoond wordt, vanuit welke invalshoek en op welk niveau. Elke organisatie is anders en wil op een eigen specifieke manier stuurinformatie inzichtelijk hebben.

• Een BI tool maakt het makkelijker om business logica toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan forecasting, omloopsnelheid van voorraad, cashflow, of andere bedrijfsspecifieke calculaties en logica.

• In veel financiële pakketten is het mogelijk om een P&L uit te draaien voor één jaar en één administratie. Maar heb je meerdere administraties en wil je consolideren, dan kan een BI tool daar functionaliteiten voor bieden.

• Customer specific alerts en KPI’s: je wilt zelf aangeven wat de doelen zijn, wanneer het goed gaat en wanneer je een waarschuwing wilt ontvangen dat er ergens bijgestuurd moet worden. In een BI tool zijn deze functionaliteiten naar eigen wens in te richten.

• Data entry: er zijn BI tools die data entry mogelijk maken. Dit geeft vrijheid om de bestaande data te verrijken, bijvoorbeeld door het invoeren van budgetten en planning.

Zijn er nog andere belangrijke redenen om een BI tool te verkiezen boven standaardrapportages uit een ERP systeem? Laat het gerust weten in de comments.

Wilt u meer informatie ontvangen of eens kennis maken? Neem contact met ons op.

homepage visual
Logo abs zien24 en marie stella maris