Van persoonlijke BI naar een corporate Power BI oplossing: BI-XPERTS ondersteunt u

Steeds meer organisaties maken gebruik van Power BI als tool voor hun rapportages, analyses en dashboards. Dit is niet gek, Power BI biedt veel mogelijkheden, het is een Microsoft product (wat de continuïteit ten goede komt), er is een enorme (online) community en een oneindigheid aan online kennis beschikbaar, en vooral: het is laagdrempelig om mee te starten. Met een uurtje knutselen kun je al een leuk dashboard in elkaar gezet hebben. Maar als de BI oplossing populairder wordt in de organisatie en gaat groeien, is een professionaliseringsslag nodig om een organisatiebrede en betrouwbare BI oplossing aan te bieden. BI-Xperts ondersteunt organisaties in deze stap, van een ‘kleine en persoonlijke’ Power BI oplossing naar een professioneel Power BI platform voor uw organisatie.

Verschillende datastromen en bronsystemen
Grotere organisaties hebben vaak te maken met verschillende bronsystemen. Dit kunnen verschillende financiële systemen zijn in combinatie met HR systemen, of clientvolgsystemen in combinatie met een ander ERP systeem, en natuurlijk staat er ook altijd nog wat data in Excel die relevant is voor de BI omgeving. Het organiseren en combineren van deze datastromen is een belangrijke stap in het professionaliseren. Eerst zal je dit waarschijnlijk direct benaderen via Power BI, maar al snel merk je dat het efficiënter, betrouwbaarder, sneller en makkelijker is om dit allemaal te organiseren in een SQL Server database. Zo begin je dus een centrale database op te bouwen met alle relevante data voor de organisatie, creëer je een datawarehouse en kun je die data inzetten op verschillende plekken in de organisatie. Het is aan te raden om voor het organiseren van deze datastromen experts in te schakelen.

Datamodellen in Tabular
Als een Power BI oplossing organisatiebreed wordt ingezet is het niet wenselijk dat alle eindgebruikers zelf hun data nog gaan modelleren. Het gevaar is namelijk dat iedereen andere tabellen en velden gebruikt, andere definities hanteert of dat eindgebruikers simpelweg te weinig technische kennis hebben. Het gevolg is dat iedereen een eigen versie van de waarheid heeft en er alsnog geen éénduidige stuurinformatie beschikbaar is. In een corporate omgeving met verschillende gebruikers, afdelingen en rechten is het daarom aan te raden de data op één centrale plek te modelleren. Wij verkiezen daarvoor Microsoft Azure Analysis Services, waarin Tabular modellen gemaakt kunnen worden die vervolgens door Power BI te benaderen zijn. Dit heeft de volgende voordelen:

Performance: Uw Power BI rapporten worden sneller geladen als deze gebruik maken van een Tabular model
Gebruikersgemak: eindgebruikers kunnen meteen rapporten en dashboards maken, geen technische kennis vereist
Één versie van de waarheid: iedereen kijkt naar dezelfde data. Er is dus geen discussie over afwijkende cijfers of verschillende definities
Combineren van verschillende bronnen: bronsystemen zijn makkelijker te integreren in een Tabular model dan direct via Power BI
Beheer: wijzigingen hoeven maar op één plek doorgevoerd te worden, in plaats van in tientallen losse dashboards
Security: beveiliging kan worden afgevangen in Analysis Services. Bijvoorbeeld row level security, waarbij gebruikers toegang krijgen tot bepaalde stukjes van de data;

Wat kan BI-XPERTS voor u betekenen?
BI-Xperts beschikt over de technische kennis van de verschillende platforms die nodig zijn om van ‘kleine persoonlijke BI’ naar ‘corporate BI’ te gaan. Zo kunnen wij het gehele BI proces voor u begeleiden, van de ontsluiting van de data uit verschillende bronsystemen tot het modelleren van de data in Analysis Services en van het bouwen van rapporten en dashboards tot het adviseren en trainen van eindgebruikers. Daarnaast zorgt onze jarenlange ervaring ervoor dat we professioneel advies kunnen geven over de beste inrichting van uw BI landschap.

BI-XPERTS kan de inrichting van uw hele BI omgeving verzorgen, of wij kunnen uw interne data analisten, – en specialisten adviseren en (technisch) ondersteunen.

Wilt u meer informatie ontvangen of eens kennis maken? Neem contact met ons op.

sales1
Logo Diakonessenhuispower_bi_xpertsnieuws